Higgs Boson

Hej!
Jag hoppas verkligen att ni har hört talas om den nya upptäckten av en liten partikel vid namn Higgs Boson.
Personligen är jag väldigt fascinerad av upptäckten och jag tänkte att för de som inte har någon riktig aning om vad det är kan jag förklara på ett ganska simpelt sätt, tror jag.

Higgs boson är en väldigt liten partikel som är del av ett "fält" som heter Higgs fältet. Detta fältet ligger över hela universum och berör (ungefär) allt i universum. man kan se det som ett osynligt hav som ger alla partiklar i universum en massa vilket får dem att röra sig i olika hastigheter. Massa är inte samma sak som tyngd eftersom tyngd påverkas av gravitation och massan inte gör det.

Först tänkte jag att det var självklart att olika saker har en massa om det har en volym, men det Higgs fältet förklarar är att två lika små partiklar kan ha helt olika massor. Alltså samma volym men olika massa.
Förklaringen är att olika partiklar påverkas olika mycket av Higgs bosoner (detta vet jag inte vad det beror på), alltså ju mer partikeln påverkas, desto större massa får partikeln.

Det finns ett undantag för partiklar som påverkas av Higgs fältet. Om man tänker efter ordentligt kan man nästan fundera ut det själv, den enda partikeln som rör sig i en hastighet som inte kan påverkas på något sätt. Jag kan säga att det finns en anledning för att ljusets hastighet är den högsta möjliga hastigheten, eftersom ljus består av fotoner, och fotonen är den enda partikeln utan massa (tror jag) alltså den enda partikel som inte påverkas av Higgs boson.


Är det någon som är intresserad av att läsa mer om Higgs Boson finns det massvis att lära sig om den efter upptäckten för bara ett få dagar sedan. Jag kan länka några sidor nedan.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16116236 (här är en engelsk sida som förklarar på ett ganska basic sätt)
Här är en video där en forskare förklarar principen kring Higgs boson eller "gods particle" som den kallas i media

Jag hoppas detta var intressant och lärorikt för den som orkat läsa hela texten! Kanske är det bara jag som är intresserad av sånt här men jag skulle bli jätteglad om jag fick ens en enda person intresserad av fysik, som jag är.

Åter igen

Åter igen ska jag försöka starta upp bloggen...
Det bästa är att dessa sista veckorna innan skolan sätter igång igen så har jag INGET att göra, så jag har massvis med tid att skriva.

Tyvärr kan jag inte skriva mer nu, eftersom jag ska sova, men jag ska försöka slänga upp ett lite intressant inlägg imorgon!

Fiiint

Filippas nya skal <3


Crazy shit

Crazy shit hände idag!! Jag tänker gå igenom hela dagen så ni som pallar kan ju läsa igenom allt ^^
Dagen börjar med att jag vaknar efter 12 f*cking timmar (skrev väl det tidigare idag) jag åker med båten över älven och går med musik i öronen till skolan.
Skolan börjar med hemsk spanska, för att beskriva hur fruktansvärt hemsk min spanskalärare är så kan jag berätta att hon lät oss börja dagen med 1.5 timmars oförberett nationellt läsförståelse prov. Mitt i allt kommer en kille in (från C klassen) i sin förklaring berättar han att de har hittat ett lik i vattnet...
Där jag gick av båten!! Jag bah oh fuck! och började skaka och skit. Lite intressant att min klasskompis som gick av på samma båt som jag och gick HELT LUGN bakom mig hela vägen till skolan senare nämner att han också såg liket.
Lite besviken blir man i och för sig... Jag menar man hade ju velat se det även fast det var läskigt.
Spanska provet gick i alla fall helt ok. Resten av dagen var galet tråkig. Vi åt pizza till lunch förresten...
Lite besviken blev jag när jag såg att det inte fanns en enda bild på mig på julianna och ellens blogg så igga länken
:(
Jaja nu ska jag chilla tills kl 11 och sen blir det sova och ladda  upp inför polhemsprov kl 8.30 imorgon
CP bild på the girls

12 timmar

Heej bloggen!
Är nu på väg till skolan, spanska som första ämne, blä! Igår hade jag matteprov och Mathilda kom tillbaka till skolan jippie! Matteprovet gick galanf, nu får jag bara hoppas att det ser ut så i rättningen också. Jag fick tillbaka min svenska uppgift i måndags, klart A i betyg på den, blir man stolt eller vad??!
I måndags var jag på stallet också. Jag hade inte med mig kameran men ser hade Ellen (ponypower.favs.se) hennes kompis följde med och fotade när vi hoppade utomhus! Kolla deras blogg för fler bilder <3 jag hade den sötaste hästen ;)


Brevid Bella

Sitter här och väntar på att Filippa ska bli färdig att rida, lille men knasiga Trolle. Bredvid mig har jag Filippas hund Bella. Personligen tycker jag såna hundar är ganska fula men Bella är söt... Om man inte ser henne fram ifrån ;)
Jag träffade min spanska och engelska lärare som tydligen har häst här, lite synd eftersom jag inte riktigt gillar henne så mycket. Men jag ska ju ändå sluta rida på GFRK ^^
Jag satt men Mathilda hela dagen idag också, och pluggade. Jag blev riktigt stolt! Vi han klart med typ hela arbetet!!! Eller i alla fall den halvan jag och hon hade hand om ;)
Allmän tanke: jag hade vart as grym på att ha hund om jag hade haft en för jag tror jag skulle kunna träna den as bra. Därför vill jag ha en hund, inte för att jag gillar hundar (det gör jag typ inte) men för att visa att jag är bättre än andra på hundar. Haha hoppas jag aldrig får en hund!


Jag är ett måndagsbarn

Go Måndag!! Började med att jag sov tills kl 12 ungefär sen till stan med hela familjen.
Jag Filippa och Sofia (kompisar) kollade på kläder till min lillebror Veiron. Tyvärr han vi inte hitta något innan hela stan tängde. Men jag fick mig i alla fall lite kläder :) Ett linne, en klänning och en sommarjacka ♥
Sen åkte jag till stallet och red Farina, gosh vad jag älskar den hästen! Yber fin ♥
Jaja nu ska jag sova snart... bara kolla på någon film eller liknande :)
Puss hej!

Lilla fjortishästen ♥
Och Firda på sin vackra Treneke

Update

okej, once again startar jag upp bloggen igen, får se hur det går...
Jag ska försöka uppdatera så ofta jag kan men jag lovar inget!
Idag har jag i alla fall varit och tävlat, eller ridit Pay n ride. Det gick awesome och jag kom runt lätt C på 64 % på hästen Trevor. Har tyvärr ingen bild på honom... Jaja det är sent och jag ska sova Gonatt!!

Liten bild från bohuscuppen i gymkhana

Två dagar!

Två dagar kvar nu! Jag är så lycklig att det är jul snart och speciellt lov.
Allting har varit så förvirrande. Massor av läxor, prov och bråk. Men idag var sista provet och bråken är över, hoppas jag.
Egentligen är det inte jag som bråkar, det är mina vänner. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig men bråket ligger mellan tre riktigt snälla tjejer. Dock har Filippa alltid gått före alla andra på stallet då jag är bäst vän med henne. Men jag kommer inte att vara dum mot Emma ifall hon börjar komma till stallet igen. Men jaja.
Imrogon ska jag rida i alla fall. det blir kul men svårt eftersom Catchy har blivit knepigare. Men det löser sig förhoppningsvis. Förresten har vi inte alls jobbiga lektioner imorgon och sen på fredag är det bara skolavslutning och sen får vi gå hem.
Jag och Mathilda ska förresten göra en musikvideo imorgon till love the way you lie. det kommer bli AWESOME! Så nu måste jag tanka ur kameran, kanske har jag några ovisade foton på den....
Här är en riktigt kass blid på när jag tömkörde catchy för andra gången. (blir fler gånger snart) Det gick riktigt bra, föruton att hon inte gärna gick frammåt när man stog bakom henne.

Heeelg!

Okej. Länge sän jag uppdaterade. tror jag... I alla fall så har catchy "friskförklarats" och jag ska försöka hinna rida lite nästa vecka. Jag har även fått A på mitt matteprov. Slänger upp en bild på resultatet sen.. Guuud vad glad jag är över det! Jag hade 35 av 37 poäng och alla A poäng. De som hade högst i klassen efter mig (vad jag vet) låg på 29 poäng. alltså är jag typ den enda som satte A på det provet. VICTORY! Jag ska i alla fall plugga massa inför spanska på måndag. Jag tror i och för sig att det kommer gå helt ok men jag är ganska nervös ändå.
Men asså glädjen när man fattar att man ligger bäst till i klassen i matte Oh My God! De är lixom MVG barn hela bunten!
haha jag har typ nästan säkrat högsta betyg i matte nu bara för att det provet är 50 % av hela kursen.
hehe nu har jag skrivit av mig så nu ska jag luta mig tillbaka och äta min choklad från chokladkalendern.

Till GFRK

Tja! Nu är jag på väg till GFRK (ska rida lektion) kul kul. Har by the way inte uppdaterat så mkt nu senaste dagen... Jag har så gaskat mycket att göra så läxorna kommer först i prioritering, eller nej näst förts, efter hästar. Jag skulle inte överleva om jag var tvungen att gå en veckan utan hästar. Men denna veckan kommer jag nog bara rida idag, kanske typ fredag eller lördag, men jag får se. Jag har i alla fall ett prov nu på fredag, ett på måndag, ett nästa onsdag och ett nästa fredag. Och diagnos i matten nu på torsdag. Gosh! How will I survive!? Men idag blir kul i alla fall, jag ska rida nu, antagligen oliver eller mon amie om jag inte har fel. Sen ska jag hem och plugga spanska och lite kemi. Imorgon är det idrott också... Men sen på svenskan slipper jag vara med, då kan jag göra svenska läxan vi hade pjuh! Jag måste börja planera bättre! Jaja, jag har inte särskiljt många bilder på min mobil, men kan se om jag inte kan hitta ngn fin...


Horse show

Hallo!
Jag sitter jag i sängen och pluggar spanska och ser på Stockholm Horse Show på TV. Kul att det inte bara visas hoppning i TV utan lite show och lite dressyr! Snart kommer westergrenarna också! Dock är ju dressyr också väldigt kul att titta på. Igår var jag ju i stallet ja, red catchy, faktiskt, även fast monica sa till mig att ta henne från marken så fick jag sitta upp lite barbacka och rida lite "lektion" för monica, tydligen tar jag för mycket i catchy (engelsk-ridnings fasoner vettni) vilket resulterar i att hon är väldigt svår dagen efter. Men monica gick igenom några övningar som jag kunde göra så att jag slutade fokusera på huvudet.
Nu tittar jag på när Patrik Kittel rider, fin häst har han också, Toy Story dock verkar den lite nervig men det är nästar bara gulligt.
Hm... nu ska jag kolla vem som vinner och sen tar jag och kollar om jag kanske kan vara lite kreativ i photoshop :)
Jag slänger upp lite tävlingsbilder jag har tagit, dock orkar jag inte sträcka mig efter hårddisken så det får bli hoppbilder.

Lösningen

Hej hej!
Haha jag löste gårdagens problem ganska enkelt, jag sov helt enkelt till kl 12.
Jag har förresten hört från Monica att Catchy mådde dåligt så jag tror att vi tar en liten promenad bara hon och jag.
Jaja, kanske ska sticka nu..  hehe

Ångest

Hej hej! Ikväll har jag oändligt tråkigt, och Cathcy abstinens... Kolla bara på henne:
uuuuur gullig! Aaaaaa! jag blir helt galen! Jag känner i alla fall att jag har en stor hög av kreativitet som jag måste få ut, dock vet jag inte hur, jag har behov av en uppgift för att det ska funka. Jag är även något nervös (vet inte varför) för imorgon bitti... Frukost, hur kan man vara nervös innför frukost? Saken är den att jag HATAR att äta frukost i grupp. Det ska bara vara jag och kanske Lucia (min katt). Jag hade faktiskt tänkt att åka till stallet tidigt imorgon så att jag kommer hem innan det är bäck svart. Men det kommer innebära att jag kommer stöta ihop med mina mer mogonpigga familje medlemmar, ugh! Jag är nog den värsta morgon människan som finns.
By the way, här kommer en bild på min UR söta katt, Lucia:
aja det var nog allt... Men jag tar nog med kameran till stallet imorgon, får se om jag kanske kan få till lite fina bilder, och har jag tur kanske det kommer lite snö? :D

Världens bästa idé!

Jag fick precis världens bästa idé!
när jag blir stor, ska jag föda upp quarter hästar! Oh my god, ja preics så ska jag göra! Och sen kan jag rida in dem (måste bli ganska mkt på western men jag lärn ig ju!) och sen kan jag sälja dem! Jaaaa! haha bara för det måste jag kolla runt efter quarter föl :D
Snällt quartersto!. Hästar säljesPeppy Zun Badger. Hästar säljes
Quarterhingst. Hästar säljes
Jaaa såna ska jag ha!


Om

Min profilbild

Saga

RSS 2.0